Oluklu Mukavva

Oluklu mukavvaların kullanıldıkları yerler, kullanım amacına uygun olarak; farklı kalite ve gramajda kağıt ve dalga seçimi ile çeşitli kalitelerde oluklu mukavva elde edilebilir. Oluklarının özelliklerine göre, başlıca tek dalga oluklu mukavva türleri ve bu dalga cinslerinin kendi aralarında kombinasyonları ile çeşitli oluklu mukavva cinslerini oluştururlar. İhtiyaçlara göre hangi dalga tipi kullanılacağı belirlenip, kağıt cinsi, gramaj, ürün modeline karar verilmek suretiyle ürün üretildiği gibi son noktaya hasarsız teslimatı sağlanır.

E DALGA (MİKRO) (Oluk Yüksekliği 1,0–1,8 mm)

Üç kat kağıdın birleşmesiyle elde edilir. Oluk sayısının fazla ve sık, oluk yüksekliğinin az olması sayesinde yüzey ezilme dayanımı çok iyidir ve kaliteli baskı alınmasını sağlar. Genellikle pizza/pide kutuları ve son tüketici ambalajları dışında doğrudan taşıma amaçlı olarak kullanılmaz.

B DALGA (İNCE) (Oluk Yüksekliği 2,2–3,0 mm)

Üç kat kağıdın birleşmesiyle elde edilir. Oluk yüksekliklerinin ve dalga aralıklarının az olması nedeniyle yüzey ezilmesine karşı dayanıklıdır, baskı için uygun yüzeye sahiptir. Her çeşit ürünün, özellikle kendisi de taşıyıcı olan ürünlerin ambalajında, ve ağırlıklı olarak kalıplı kutuların üretiminde kullanılır.

C DALGA (İRİ) (Oluk Yüksekliği 3,2–4,0 mm)

Üç kat kağıdın birleşmesiyle elde edilir. Oluk yüksekliklerinin fazla olması sayesinde taşıyıcı olarak çok ağır olmayan malzemelerde iyi sonuç verir. Palet altı seperatör olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Kendisi taşıyıcı ürünlerde istife imkân sağlamakta olup, standart imalat olduğu için hızlı üretime imkan vermektedir.

B+E DALGA (MİKRO DOPEL) (Oluk Yüksekliği 4,2–4,8 mm)

Beş kat kâğıdın birleşmesiyle elde edilir. B dalga ve E dalganın birleşiminden oluşan dalga tipidir. Her iki dalganın avantajları ile güzel baskı yüzeyi sağlarken, keskin hatlara sahip tok bir kutu görüntü sunar. Gramajlı kağıtlar kullanılarak hem mukavemetli hem de teşhiri güzel ambalajlar elde edilebilmektedir.

B+C DALGA (DOPEL) (Oluk Yüksekliği 6,2–7,1 mm)

Beş kat kağıdın birleşmesiyle elde edilir. B dalga ve C dalganın birleşiminden oluşan dalga tipidir. Kutu olarak kalınlığı, mukavemet değerleri, koruyuculuk ve taşıma özelliği tek dalga kutulara göre daha yüksektir. Aktarması, istifi fazla olan ürünlerde tercih edilir. Standart imalat olduğu için hızlı üretime imkan vermektedir.

A+C+B DALGA (TRIPLEKS) (Oluk Yüksekliği 10,7–11,8 mm)

Yedi kat kağıdın birleşmesiyle elde edilir. A dalga, C Dalga ve B dalganın birleşiminden oluşur. Ağır sanayi ürünlerinin ambalajında kullanılmaktadır. Tahta sandıklar yerine kullanılıp maliyetlerde tasarruf sağlanabilmektedir. En mukavemetli dalga tipi olup, çok hassas veya ağır malzemelerin sevkiyatlarında tercih edilmektedir.
Kağıt Cinsleri

Kağıt cinsleri genel anlamda 4 kategoride sınıflandırılabilir:

Kraftliner, birincil elyaftan imal edilen kağıt cinsidir. Selüloz oranı yüksek olup, nem ve rutubete karşı dayanıklıdır. Özellikle deniz aşırı sevkiyatlarda ve soğuk hava depolarında tercih edilen, mukavemeti en yüksek kağıt türüdür. İç ve dış yüzeyde kullanılabilir. Beyaz veya sadece üst yüzeylerinde beyaz selüloz kullanılarak White top adıyla da üretilebilir.

Testliner, geri dönüşümlü kağıt ile imal edilen olan kağıt cinsidir. Genellikle nem ve rutubete maruz kalmayan, çok yüksek mukavemet gerektirmeyen kutularda iç ve dış yüzeyde kullanılabilir.

Saman/Fluting, geri dönüşümlü kağıt ile imal edilen olan kağıt cinsidir. Genellikle nem ve rutubete maruz kalmayan, çok yüksek mukavemet gerektirmeyen kutularda iç ve dış yüzeyde kullanılabilir.

Beyaz Testliner, boyalı testliner olarak tanımlanabilir. Görsellik açısından isteğe bağlı olarak iç ve dış yüzeyde kullanılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir